www.CLICK4CRETE.gr


 Το δημοφιλέστερο τυρί της Κρήτης είναι η Κρητική Γραβιέρα

ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο τυρί που μαγεύει τους πάντες με τη 

γεύση του σαν μέρος της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής


Η ελαφριά αλμυρή γεύση της γραβιέρας τη κάνει να διαφέρει απο τα

 υπόλοιπα τυριά αφού μπορεί να καταναλωθεί όπως έχει 

τυροκομηθεί χωρίς να χρειάζεται άλλη επεξεργασία ή μαγείρεμα.

 Δε χρειάζεται να της προσθέσεις τίποτα.


Η Κρητική Γραβιέρα είναι πιστοποιημένο τυρί ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης). 

Φτιάχνεται απο αιγοπρόβειο γάλα με μέγιστο ποσοστό γίδινου 20%.

 Παρασκευάζεται σε κεφάλια απο 5 μέχρι 25 κιλά βάρος - αλλά 

τελευταία και σε μικρότερα - και με ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%.


Η ΠΟΠ γραβιέρα της Κρήτης πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον 3 

μήνες οπότε και αναπτύσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

 Υπάρχουν και γραβιέρες μακράς ωρίμανσης που έχουν αρκετούς

 λάτρες. Ας μή ξεχνάμε άλλωστε πως η γραβιέρα είναι ζωντανός 

οργανισμός και εξελίσσει τη γεύση του με το φώς την υγρασία και και το χρόνο.


Οι Κρήτες καταναλώνουν γραβιέρα σε διάφορα γεύματα στη 

διάρκεια της ημέρας αλλά ιδιαίτερη θέση βρίσκει στα επιδόρπια.


Η Κρητική Γραβιέρα με θυμαρίσιο μέλι είναι ένα ολόκληρο ταξίδι 

απόλαυσης γεύσεων σε λίγες μπουκιές.

Τα κρητικά τυριά δεν είναι απλά νόστιμα. Είναι αγνά προϊόντα 

υψηλών προδιαγραφών που η παραγωγή τους είναι αποτέλεσμα

 αρμονικής αληλλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση.


 Ζώα που ζούν ελεύθερα στη φύση σε υγιές περιβάλλον και 

παρασκευάζεται απο ανθρώπους με μεράκι και υψηλό επαγγελματισμό.


Αυτό το κομμάτι της τυροκομίας ισως δε θα το βρείτε πουθενά 

αλλού στη Γή. Κομμάτι του πολιτισμού μας, της βιοποικιλότητάς

 μας με τη δυσκολία της επιβίωσης σε αφιλόξενους και 

κακοτράχαλους τόπους. Αυτό είναι και το μυστικό της Κρητικής

 Γραβιέρας που μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά των ζώων και απο 

γενιά σε γενιά ανθρώπων αλλά δε μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους 

μακρυνούς τόπους γιατί τότε θα πάψει να ειναι Κρητική Γραβιέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1) Τι είναι το Απάκι το Κρητικό

2) Ξεροτήγανα Κρήτης

3) Τυροζούλι Κρήτης

4) Τι είναι το Καπρικό

5) Τι είναι το Λάβδανο Κρήτης


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη