www.CLICK4CRETE.gr


Υλικά:

5 λίτρα αιγοπρόβειο γάλα
1,5 κουταλάκι του γλυκού ξινό
2-3 κουταλιές αλάτι κατά προτίμηση χοντρό (αν πρόκειται να ξεράνουμε το τυροζούλι μας).
1 ποτήρι νερό






Επί το έργον:

Διαλύουμε το ξινό στο νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε το τουλουπάνι στο τουπί και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα αφού το περάσουμε από λεπτό σουρωτήρι. Όταν φουσκώσει και πριν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το διάλυμα του ξινού και ανακατεύουμε.

Παρατηρούμε ότι αμέσως αρχίζει να πήζει.

Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το τυρόπηγμα που δημιουργείται και το βάζουμε στο τουπί.

Όταν τελειώσει και έχει μείνει πια στην κατσαρόλα μόνο ένα κιτρινωπό υγρό, ο χουμάς όπως το λέμε, πιέζουμε το τυράκι μας πάνω από το ύφασμα ώστε να φύγουν τα υγρά και να μη μείνουν τρύπες στο εσωτερικό του.

Οι πιο μαστόρισσες το αναποδογυρίζουν στο τουπί πριν στεγνώσει για να «φορμαριστεί» και να γίνει επίπεδο και από την άλλη πλευρά. Μετά από 5-6 ώρες το βγάζουμε από το τουπί σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν και τα τελευταία υγρά.

Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε νωπό δεν είναι απαραίτητο να το αλατίσουμε. Αν όμως θέλουμε να το διατηρήσουμε, το αλατίζουμε από όλες τις μεριές και το αφήνουμε να ξεραθεί σκεπασμένο με τούλι ώστε να μην το πλησιάζουν έντομα.

Όταν ξεραθεί αρκετά, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ελαιόλαδο για πολλούς μήνες.Οι νοικοκυρές που φτιάχνουν πολλά, τα βάζουν σε μεγάλα δοχεία όλα μαζί και καλύπτουν το κενό που μένει με λάδι.








Παρατηρήσεις:

1)Με χλωρό τυροζούλι μπορούμε να φτιάξουμε καλιτσούνια (εδώ κι εδώ) και μυζηθρόπιτες (εδώ κι εδώ κι εδώ )εφάμιλλες –για πολλούς καλύτερες- με αυτές που φτιάχνουμε με μυζήθρα ή ξινομυζήθρα.

2)Αν προτιμήσουμε να το ξεράνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά.Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή μπορούμε να το αλατίσουμε και στο εσωτερικό του ρίχνοντας αλάτι σε στρώματα εναλλάξ με τα πήγματα του τυριού.

3)Σαν επιτραπέζιο, καταναλώνεται σε όλες τις φάσεις. Και νωπό, και ελαφρά στεγνωμένο και αλατισμένο, και ξερό.

4)Το τυροζούλι φτιάχνεται με γάλα αιγοπροβάτων. Υποθέτω ότι η μέθοδος πηξίματος προσφέρεται και για αγελαδινό γάλα αλλά δεν θα έχει την ίδια γεύση. Άλλωστε υπάρχει πλέον τυποποιημένο γάλα αιγοπροβάτων …



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη