www.CLICK4CRETE.gr

 


Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί Πέμπτη 8/8/2024.

Στη φωτιά στο Ρέθυμνο μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του cretapost.gr, έχουν ήδη εκκενωθεί αρκετές περιοχές με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε τυχόν εκκένωση νέας περιοχής.


Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες ολοένα και ενισχύονται.

Αυτή τη στιγμή στο πύρινο μέτωπο βρίσκονται 228 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 14 ομάδες πεζοπόρων και περιοδικά 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 συντονιστικά καθώς και δεκάδες υδροφόρες των ΟΤΑ.


Τα μηνύματα από το 112 και οι εκκενώσεις

Σχεδόν κάθε τέταρτο «ηχεί» το 112 ενημερώνοντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε εκκενώσεις οικισμών.


Μέχρι στιγμής οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί είναι: Αποδούλου, Βαθιακο, Πλάτανος και Σάτα.

Λίγο πριν τις 4.30 το απόγευμα το 112 έστειλε και νέο μήνυμα για την περιοχή Ριζικα

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η φωτιά πλησιάζει τον αρχαιολογικό χώρο του Αποδούλου με την Περιφέρεια Κρήτης να έχει στείλει στη νότια πλευρά δύο λεωφορεία για τυχόν μεταφορά του κόσμου.

Νωρίτερα, λεωφορεία του ΚΤΕΛ αλλά και ιδιωτικά οχήματα βρίσκονταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φουρφουρά για την ασφαλή μεταφορά των ηλικωιμένων.


Αίτημα για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθούν οι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών από την πυρκαγιά, ζητά με έγγραφό του ο δήμαρχος Αμαρίυ, Παντελής Μουρτζανός.


Συγκεκριμένα, στο έγγραφο το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη