Γνωρίστε τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει για την υγεία ο σπόρος της παπαρούνας, από την ανακούφιση του πονοκεφάλου και του βήχα μέχρι την αντιμετώπιση του άσθματος και της αϋπνίας
Η παπαρούνα έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες ως παραδοσιακό γιατροσόφι. Οι μικροί και στρογγυλοί σπόροι του φυτού -μαύροι, μπλε, σκούροι ή ανοιχτοί γκρι αναλόγως με το πού καλλιεργούνται- πέρα από την ευρεία χρήση τους σε αρτοσκευάσματα και παραδοσιακές συνταγές διαφόρων χωρών, εξασφαλίζουν, όπως και το έλαιο που παράγεται από αυτούς, σημαντικά οφέλη για την υγεία, από την ανακούφιση του πονοκέφαλου και του βήχα μέχρι την αντιμετώπιση του άσθματος και της αϋπνίας.
Ας δούμε κάποια από αυτά τα σημαντικά οφέλη:
1. Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά
Όπως οι περισσότεροι σπόροι, ο παπαρουνόσπορος είναι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικά λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο σημαντικό για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος, όπως και σε χαλκό, ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά ενώ σε μικρές ποσότητες περιέχει το βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ άλφα-λινολενικό.
Τέλος, οι σπόροι παπαρούνας και το έλαιό τους αποτελούν καλή πηγή πολυφαινολών – ένας τύπος αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.
2. Παυσίπονη δράση
Η παπαρούνα περιέχει μορφίνη, κωδεΐνη, θεβεΐνη και άλλα αλκαλοειδή του οπίου γνωστά για τις παυσίπονες, ανακουφιστικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες, τα οποία βρίσκονται συνήθως συγκεντρωμένα στον γαλακτώδη χυμό του φυτού. Πρόκειται για ενώσεις που απαντώνται συχνά σε φαρμακευτικά σκευάσματα που προορίζονται για τέτοιες χρήσεις.
Οι σπόροι της παπαρούνας δεν περιέχουν ενώσεις οπίου, μπορεί ωστόσο να τις αποκομίσουν κατά τη συγκομιδή ή ως αποτέλεσμα προσβολής του φυτού από παράσιτα. Για τον λόγο αυτό καθαρίζονται επιμελώς για να απαλλαγούν από αλκαλοειδή του οπίου προτού διατεθούν στην αγορά.
Στην αγορά διατίθενται και ακαθάριστοι παπαρουνόσποροι, με υψηλότερη περιεκτικότητα αυτών των οπιοειδών, οι οποίοι προτείνονται ως φυσική εναλλακτική επιλογή αντί φαρμάκων, ενέχουν όμως σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, με σοβαρότερο τον πιθανό θάνατο. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταναλώνονται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.
3. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και της επιδερμίδας
Το έλαιο παπαρουνόσπορου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να δράσουν ευεργετικά για την καρδιά και το δέρμα.
Έρευνα έχει δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 17%. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής.
Μολονότι δίαιτες πλούσιες σε τέτοια λιπαρά συνδέονται με καλύτερη συνολική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, η υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής και ασθένειας.
Πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά στο έλαιο παπαρουνόσπορου μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επούλωση των πληγών, καθώς και να αποτρέψουν φολιδωτές βλάβες όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.
4. Πρόσθετα οφέλη
Κάποια από τα δευτερεύοντα οφέλη του παπαρουνόσπορου περιλαμβάνουν:
--βελτίωση της πέψης: με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα
--προστασία από ορισμένες ασθένειες: τα αντιοξειδωτικά του μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες και διάφορες παθήσεις
--ενίσχυση της γονιμότητας: σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι γυναίκες στις οποίες προϊόντα που προέρχονταν από έλαιο παπαρουνόσπορου πέρασαν από τις σάλπιγγές τους είχαν πιθανότητες για μεγαλύτερη γονιμότητα.
Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την επιβεβαίωση των παραπάνω συμπερασμάτων.
Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε Ε Π Ι Σ Η Σ
--Βαλεριάνα: Ποια είναι τα οφέλη της
--Ευκάλυπτος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης
--Μαλοτήρα | Το υπέροχο κρητικό βότανο για τα κρυολογήματα!
--Φασκόμηλο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης
--Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη
Δημοσίευση σχολίου