Από 684 έως 1.400 ευρώ οι νέοι μισθοί σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α. - Τι προβλέπεται για τους ντελιβεράδες
Αυξήσεις 10 έως 15 ευρώ, δηλαδή 1,5%, έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό με τη νέα κλαδική σύμβαση που υπεγράφη χθες.
Οι νέοι μισθοί που κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους νεοπροσλαμβανόμενους χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία διαιτητική απόφαση έληξε στις 20 Φεβρουαρίου φέτος.
Η σύμβαση ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας και για τους διανομείς-ντελιβεράδες, για τους οποίους προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων που νομοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του νόμου 4611/2019 (ο νόμος για τις 120 δόσεις). Προσοχή, οι εν λόγω μισθοί ισχύουν μόνο για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που υπογράφεται συναινετικά με τους εργοδότες μετά από 12 χρόνια, καθώς ο πολύπαθος όσο και πολυπληθής κλάδος του επισιτισμού ρυθμίζονταν στα χρόνια της κρίσης με διαιτητικές αποφάσεις και προσφυγές επί προσφυγών. Αυτή την φορά την σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ)
Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη. Καταφέραμε να ρυθμίσουμε τους όρους αμοιβής και εργασίας στον χαώδη χώρο του επισιτισμού. Για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς προβλέψεις και για τους διανομείς ενώ μπαίνει τέλος στην κατηφόρα των μισθών με μια συμβολική αύξηση 1,5% για 2 χρόνια που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.
Θα ισχύσει για όλους;
Πρόκειται για μια σύμβαση – σταθμό η οποία δυνητικά θα μπορούσε να καλύψει μισθολογικά ακόμη και 400.000 εργαζόμενους, καθώς ο κλάδος του επισιτισμού είναι ένας από τους πλέον κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εντός της εβδομάδας –πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα– οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό & Τουρισμό αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας την σύμβαση όπως και την μελέτη που απαιτείται πλέον (σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη), ζητώντας την επέκταση ισχύος της σύμβασης στο σύνολο του κλάδου.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο καθεστώς, το συνδικάτο πρέπει να συνυποβάλλει με την σύμβαση και τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Η μελέτη και η σύμβαση κοινοποιούνται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και εν συνεχεία το ΑΣΕ γνωμοδοτεί αιτιολογημένα προς τον υπουργό Εργασίας, ενώ προηγείται διαβούλευση για την αναγκαιότητα της επέκτασης. Βασική ρήτρα ωστόσο είναι η τεκμηριωμένη βεβαίωση πως η σύμβαση δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου.
Αυτό το στοιχείο είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την δυνατότητα επέκτασης της συγκεκριμένης σύμβασης, παρόλο που την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική επιθυμούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες για να εξαλειφθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς λέγεται. Δεν είναι τυχαίο πως στο κείμενο προβλέφθηκε στο άρθρο 6 η ρητή συμφωνία των δυο μερών να προβούν «σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου για την κήρυξη της κλαδικής ως γενικώς υποχρεωτικής».
Οπως αναφέρουν, όμως, πληροφορίες από την πλευρά των εργοδοτών η ΠΟΕΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ μαζί μπορεί να καλύπτουν πάνω από το 50% των εργοδοτών του κλάδου, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε αυτό να αποδειχτεί και με έγγραφα. Η Ομοσπονδία και η Συνομοσπονδία έχουν μέλη Συλλόγους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις…
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επιτυχία της επέκτασης της σύμβασης και την κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι την σύμβαση υπογράφουν όχι μόνο η ΠΟΕΣΕ αλλά και η τριτοβάθμια ΓΣΕΒΕΕ που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, συντηρεί τις ελπίδες στην πλευρά των εργαζομένων για μια πιθανή επέκταση της σύμβασης.
Η επέκταση της σύμβασης είναι κομβική καθώς αν αυτό επιτευχθεί τότε οι νέοι μισθοί θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό σε όλη την Ελλάδα. Όποιος εργοδότης στον επισιτισμό δίνει μόνο τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ θα παρανομεί. Διαφορετικά, θα διαμορφωθούν 2 ταχύτητες εργαζομένων:
Οι εργοδότες που ανήκουν ως μέλη στην ΠΟΕΣΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΟΕΖΕ και την ΟΚΕ θα πρέπει να πληρώνουν τους αυξημένους μισθούς της σύμβασης
Οι εργοδότες που δεν ανήκουν ως μέλη στα συνδικαλιστικά τους όργανα θα μπορούν να πληρώνουν απλώς τον ελάχιστο μισθό των 650 ευρώ.
Ποιους αφορά
Η σύμβαση αφορά συγκεκριμένα σε:
προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, όπως επίσης
προσωπικό καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο-ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φούντ, ντισκοτέκ, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, πάμπς (pubs), πιάνο μπαρ, και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου.
Οι νέοι μισθοί
Τα νέα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε
964,42 ευρώ για αρχιμάγειρα,
756,29 για μάγειρα Α,
701,13 για μάγειρα Β,
697,36 για μπουφετζή,
684,30 για λαντζιέρη και ψήστη,
761,64 για μπάρμαν κλπ.
Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων ορίζονται σε 674,24 ευρώ συν 10% επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών. Οι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% και επιδόματα 3ετιών 10% και έως τρεις 3ετίες. Οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τα “κλειστά” ποσοστά υπηρεσίας 13%-16%, ενώ θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ.
Προβλέπονται προσαυξήσεις 75% για Κυριακές – αργίες και 25% νυχτερινά. Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων.
ΠΗΓΗ:ETHNOS.GR
Δημοσίευση σχολίου