Βαριές απώλειες σημειώνει το σύνολο των μεγάλων κρυπτονομισμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τα χαμένα κέρδη, η τεχνική εικόνα και τα επιχειρήματα αισιόδοξων και απαισιόδοξων.
Στις 6.690 δολάρια βρέθηκε το Bitcoin, υποχωρώντας 7,1%, ενώ τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας έφτασε μέχρι και τις 6.500 δολάρια.
Ανάλογες ποσοστιαίες υποχωρήσεις σημειώνονται και στα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το Ethereum είναι στα 135 δολάρια (-9,3%), το XRP έχει 0,21 (-8,2%) και το Litecoin βρίσκεται στα 43,5 (-7,8%). Τα ποσοστά όπως πάντα υπολογίζονται σε 24ωρη βάση.
Αναμφίβολα είναι βαριά η ατμόσφαιρα στην αγορά των crypto. Δεν είναι τόσο η υποχώρηση της τιμής σε ποσοστό. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί κυρίως επειδή η υποχώρηση είναι παρατεταμένη σε χρόνο. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Bitcoin τον τελευταίο μήνα. Μέσα σε δύο μόλις ημέρες ανέβηκε 40%, αλλά έχασε όλα του τα κέρδη διολισθαίνοντας επί έναν ολόκληρο μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ενθουσιασμός κράτησε ελάχιστα, σε σχέση με την απογοήτευση.
Την κατήφεια σπάει η διασκεδαστική εμφάνιση εκείνων που μας διαβεβαιώνουν πως το Bitcoin αυτή τη φορά πεθαίνει, όπως συνηθίζουν να κάνουν σε κάθε υποχώρηση. Για 856η φορά. Υπάρχουν άραγε λόγοι ανησυχίας ή θα υπάρξει ανάκαμψη και πάλι, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους φανατικούς αμφισβητίες να το «ξαναπεθάνουν» για 857η φορά; Ας δούμε μαζί το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο σενάριο:
Το βραχυπρόθεσμο το περιγράψαμε την Παρασκευή. Η «ζωγραφιά» μας βγήκε με ακρίβεια χιλιοστού! Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin έσπασε την πράσινη γραμμή στήριξης, κατευθύνθηκε προς τα κάτω και μετά υπήρξε αντίδραση. Η ανοδική προσπάθεια όμως προσέκρουσε στην ίδια γραμμή, η οποία πλέον έχει μετασχηματιστεί σε αντίσταση.
Πλέον η κρίσιμη τιμή είναι αυτή των 7.300 δολαρίων. Όσο βρίσκεται κάτω από εκεί, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μικρά. Από την άλλη όμως, κοντά στις 6.000 δολάρια η στήριξη αρχίζει και γίνεται πολύ ισχυρή. Συνεπώς, μέχρι εδώ τα πράγματα είναι φυσιολογικά, για να μην πούμε αναμενόμενα.
Το μεσοπρόθεσμο σενάριο έχει να κάνει με το halving (η ανταμοιβή των εξορυκτών για τη συμβολή τους στο δίκτυο του Bitcoin θα πέσει στο μισό), το οποίο πρόκειται να συμβεί τον Μάιο. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα, τις προηγούμενες δύο φορές, προηγήθηκε μια σημαντική υποχώρηση (λευκά βελάκια).
Πριν το πρώτο halving, η υποχώρηση ήταν 48%, πριν το δεύτερο, ήταν 41%. Αυτή τη φορά ξεπέρασε το 50%. Αν επαναληφθεί το μοτίβο, θα πρόκειται για την τελευταία σοβαρή διόρθωση, πριν ξεκινήσει το νέο bull run.
Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Γιατί; Επειδή ο ρυθμός εισόδου νέων νομισμάτων στο σύστημα πέφτει ραγδαία. Από 12,5 bitcoin, η ανταμοιβή των εξορυκτών σε κάθε νέο block θα μειωθεί στα 6,25 bitcoin. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά που έχει το Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) σε σχέση με τα παραστατικά (fiat) νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Γνωρίζεις από πριν τον ρυθμό «τυπώματος».
Αν επαναληφθεί το μοτίβο, η τιμή του Bitcoin θα ξεπεράσει τις 14.000 δολάρια, που ήταν το προηγούμενο υψηλό, 2-3 μήνες πριν το halving. Άρα κατά τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, δεν είναι απίθανο να δούμε να έχει τουλάχιστον τη διπλή τιμή από ό,τι σήμερα.
Διπλή τιμή; Μέσα σε 3-4 μήνες; Πώς είναι δυνατόν να το αναφέρεις καν σαν σενάριο; Εδώ όλοι τρέμουν και εσύ μάς λες πως μπορεί να διπλασιαστεί η τιμή του; Νομίζεις πως έχει ακόμα 100 δολάρια και για να πάει στα 200 δολάρια, δεν χρειάζονται παρά μόνο ελάχιστοι αγοραστές;
Εύλογα τα ερωτήματα, αλλά να κάνω μια υπενθύμιση: φέτος τον Ιούνιο, μόλις πριν λίγους μήνες δηλαδή, το Bitcoin εκτινάχθηκε από τις 7.500 δολάρια στις 14.000, σε μόλις 17 ημέρες!
Στα χρηματιστήρια, οι αγοραστικές ευκαιρίες είναι πάντα σε περιβάλλον φόβου. Ποτέ η αγορά δεν σου στρώνει το κόκκινο χαλί να πατήσεις, όταν πρόκειται να σου προσφέρει κάποια ευκαιρία. Ποτέ δεν στο φανερώνει, αλλά πάντα φροντίζει να σε ξεγελάσει. Γιατί να διαφέρει το Bitcoin;
Τελειώνοντας να κάνουμε μια διευκρίνιση. Θεωρώ πως μεγάλα παιδιά είναι όσοι διαβάζουν το Euro2day.gr. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι ένα μοτίβο από το παρελθόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ισχύσει και στο μέλλον, αλλά για παν ενδεχόμενο, το αναφέρουμε ξανά.
Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.
Δημοσίευση σχολίου