www.CLICK4CRETE.gr


Τα αντισώματα αποτελούν μια ειδική ομάδα μορίων που προστατεύουν το σώμα σας από την εισβολή άλλων οργανισμών τους οποίους αναγνωρίζουν ως ξένους, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια.


Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ονομάζονται επίσης ανοσοσφαιρίνες. Η σύνθεσή τους εξαρτάται από ειδικευμένα κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα παράγει περισσότερα σε περίπτωση που αναγνωρίσει ή αντιληφθεί αντιγόνα.

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε ξένους παράγοντες όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί, κ.λπ.. Χάρη σε μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, ανακαλύφθηκε ότι αυτή η πρωτεΐνη πλάσματος συντίθεται από Β κύτταρα και ορισμένα κύτταρα πλάσματος.





Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ ακριβές. Έτσι, παράγει διαφορετικά αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες για κάθε αντιγόνο. Αυτό διασφαλίζει και την επιβίωσή μας. Όμως, παρουσιάζει και κάποιες αδυναμίες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, κάτι που σημαίνει πως τα αντισώματα αναγνωρίζουν ως «ξένα» τα κύτταρα του ασθενούς. Κατ’ επέκταση, προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτή τη φαινομενική απειλή καταστρέφοντας τα υγιή κύτταρα, όπως θα έκαναν με τα παθογόνα.

Οι ανοσοσφαιρίνες ή τα αντισώματα χρησιμοποιούν την κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθούν σε κάποια περιοχή του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, ταξιδεύουν γρηγορότερα εκεί όπου εντοπίζονται τα αντιγόνα και τα καταστρέφουν.

Γι’ αυτό συνήθως οι ιατρικές ομάδες παίρνουν δείγματα αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Μπορούν επίσης να πάρουν δείγματα σάλιων ή δείγματα άλλων ουσιών όπως εγκεφαλονωτιαία υγρά.

Διαβάστε περισσότερα στο meygeia.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη