ΥΛΙΚΑ
380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 ml. ηλιέλαιο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 πορτοκάλια
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
50 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένα
Για το σιρόπι:
1 lt. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα:
Ξύσμα πορτοκαλιού
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1-Βάζουμε τα δύο από τα τέσσερα πορτοκάλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια.
2-Όταν ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας πιέζουμε τα πορτοκάλια ώστε να βγάλουμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε.
3-Βάζουμε τα πορτοκάλια στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν τελείως.
4-Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.
5-Στη συνέχεια βάζουμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και έπειτα το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας το συχνά για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
6-Αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει. Έπειτα βάζουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τον πουρέ πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
7-Τέλος κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
8-Παίρνουμε μία φόρμα για κεικ 20 εκ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
9-Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
10-Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2 ½ - 3 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.
11-Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσίευση σχολίου