photo by pexels.com |
Νιώθεις πολλές φορές πως δεν είσαι χαρούμενος; Αναρωτιέσαι τί σου συμβαίνει και δεν είσαι ευτυχισμένος; Ίσως οι αιτίες να είναι πιο βαθιές:
1. Περιβάλλεσαι από αρνητικούς ανθρώπους.
Οι αρνητικοί άνθρωποι ανακυκλώνουν συνέχεια τα προβλήματά τους και αποτυγχάνουν να επικεντρωθούν σε λύσεις. Θέλουν τους υπόλοιπους ανθρώπους να μην είναι ευτυχισμένοι, για να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους. Μπορεί συχνά να αισθάνεσαι την πίεση να ακούς τους άλλους, επειδή δεν θέλεις να θεωρηθείς σκληρή ή αγενής. Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να ακούς και να δίνεις μια συμβουλή, και μεταξύ του να σε ρουφάνε τα προβλήματα των άλλων.
Ένας πολύ καλός τρόπος για να το αποφύγεις όλο αυτό είναι να θέσεις όρια. Είτε θα γυρίσεις την κουβέντα στην αισιόδοξη πλευρά της, ρωτώντας πώς θα βρείτε λύση, ή θα κόψεις τη συζήτηση.
2. Δεν συναναστρέφεσαι με σωστούς ανθρώπους.
Μήπως έρχεσαι σε επαφή με λάθος ανθρώπους; Άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για εσένα, μονόχνοτοι και μίζεροι σε επηρεάζουν κι εσένα. Γιατί τους επιτρέπεις να αποτελούν μέρος της ζωής σου;
Πρέπει να συναναστραφείς με όσους σε εμπνέουν, ανθρώπους που σε κάνουν να θέλεις να είσαι καλύτερος. Όποιος σε κάνει να νιώθεις αποτυχημένη, αγχωμένη ή ότι σπαταλάς το χρόνο σου μαζί του, πρέπει να φύγει. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χάνεις την ώρα σου με τέτοια άτομα.
3. Μήπως μπαίνεις στη σύγκριση;
Συγκρίνοντας τη δική σου ζωή, με τις ζωές που παρουσιάζουν οι άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς περιμένεις να νιώθεις χαρούμενη;
Έρευνες που έγιναν για δουν πόσο επηρεάζουν την ευτυχία μας τα social media, ήταν εντυπωσιακές. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook όπως συνήθως, ενώ το άλλο μισό παρέμεινε εκτός από το Facebook για μια εβδομάδα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στο τέλος της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες που δε χρησιμοποίησαν το Facebook, ανέφεραν ένα σημαντικά υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους και χαμηλότερα επίπεδα θλίψης και μοναξιάς. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στο Facebook είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται άγχος ως αποτέλεσμα.
Πρέπει να θυμάσαι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σπάνια αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
Δημοσίευση σχολίου