Πόσα παιδιά έχετε δει να τρώνε τα πάντα; Λίγα. Πόσα «αυτό δεν το τρώω» έχετε ακούσει από παιδικά χείλη; Πολλά. Πόσο εφικτό είναι να ανατραπούν οι παραπάνω απαντήσεις ώστε τα πολλά παιδιά να τρώνε τα πάντα και λίγα να λένε «αυτό δεν το τρώω»; «Πολύ εφικτό» απαντούν οι ειδικοί φτάνει να κάνουμε από πολύ νωρίς τα απαραίτητα βήματα που θα βελτιώσουν και θα ολοκληρώσουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να συστήνουμε στο παιδί, λίγο μετά το πρώτο του έτος, όσες περισσότερες τροφές γίνεται και το αμέσως επόμενο να μην επιδεικνύουμε ποτέ οι ίδιοι επιλεκτική συμπεριφορά απέναντι στα φαγητά.
Φράσεις όπως «σιχαίνομαι τις μπάμιες» ή «αηδιάζω με το συκώτι» κρίνονται από τους ειδικούς άκρως απαγορευτικές μπροστά σ’ ένα παιδί που μιμείται τα λόγια, τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχουν ιδιότροπα παιδιά αλλά παιδιά που πολύ συχνά αντιγράφουν τις ιδιοτροπίες των γονιών.
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθεια να συστήσεις νέες γεύσεις στα παιδιά μπορεί να συναντήσει πολλά εμπόδια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουμε, όταν ξεκινάμε αυτήν την προσπάθεια στη βρεφική ηλικία. Ερευνητές στο Brisbane της Αυστραλίας απέδειξαν ότι οι γευστικές εμπειρίες στην ηλικία των 14 μηνών επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες στην ηλικία των τριών ετών. Η διατροφή με ποικιλία φρούτων, λαχανικών και άλλων ειδών τροφής από νωρίς είναι το κλειδί για μία πιο υγιεινή διατροφή αργότερα. Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης τα παιδιά εκτέθηκαν σε 55 διαφορετικές τροφές. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών δίνεται στο παιδί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην περιορίζεται μόνο σε κρέας, μακαρόνια, ρύζι και πατάτες, όταν γίνει 3-4 χρονών. Επιπλέον μειώνονται οι διατροφικές ιδιοτροπίες και το παιδί απολαμβάνει περισσότερα υγιεινά φαγητά όπως τα λαχανικά και τα όσπρια.
Τα μωρά ξεκινούν τις στερεές τροφές γύρω στους 6 μήνες. Μη διστάσετε να τους προσφέρετε ποικιλία τροφών από διαφορετικές τροφικές κατηγορίες, με διαφορετικές υφές, χρώματα και τρόπους μαγειρέματος.
Το μωρό σας ίσως ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τις προτιμήσεις του σε κάποια φαγητά, αλλά μην αφήνετε αυτές τις προτιμήσεις να περιορίζουν το καθημερινό του διαιτολόγιο. Συνεχίστε να συστήνετε νέες τροφές, συνήθως το μωρό χρειάζεται να δοκιμάσει περίπου 15 φορές το νέο φαγητό πριν το αποδεχτεί.
Συστήνετε τις νέες τροφές με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος: τη μια στον ατμό, την άλλη στον φούρνο, με μπαχαρικά ή χωρίς, σκέτη ή σε συνδυασμό με κάτι άλλο. Παρουσιάστε την τροφή σε διαφορετικά σχήματα. χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας και δημιουργώντας πιάτα φιλικά προς το παιδί.
Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τους γονείς ως πρότυπα. Αν και το δικό σας πιάτο περιέχει υγιεινές τροφές και δείχνετε πόσο πολύ τις απολαμβάνετε οι πιθανότητες αυτό να συμβεί και στο παιδί σας αυξάνονται.
Δημοσίευση σχολίου