www.CLICK4CRETE.gr
click4crete
Στις 26/01/2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Ελλάδα:
την «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» (Stafida Soultanina Kritis, ΠΓΕ), από αποξηραμένα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Κρήτη. Η ονομασία αυτή προστίθεται στον κατάλογο των ήδη προστατευμένων προϊόντων που ξεπερνούν τα 1.310. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της εν λόγω νήσου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σαβοϊδάκης, εμπορικός διευθυντής στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), «η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2009 αλλά «σκόνταφτε» στις ενστάσεις που κατέθετε όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία».

Και προσθέτει: «Τελικά καταφέραμε να δικαιωθούμε με αυτή την απόφαση. Η περισσότερη παραγωγή σήμερα της Σταφίδας Σουλτανίνα Κρήτης προέρχεται από την ΠΕ Ηρακλείου. Στο παρελθόν είχαμε παραγωγή ακόμη και 100.000 τόνων. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σε μια μέσα χρονιά η σουλτανίνα της Κρήτης (παράγει και μια ποσότητα η Κορινθία) κυμαίνεται στους 1.700 – 2.000 τόνους. Αν έχουμε χρονιά που κατά την διάρκεια του τρύγου έχουμε και βροχοπτώσεις (όπως έγινε το 2015) τότε η παραγωγή πέφτει στους 750 τόνους. Δυστυχώς αν και το προϊόν αυτό έχει κάνει περιουσίες στην Κρήτη σήμερα έχει απαξιωθεί. Αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό κόστος και την μεγάλη προσωπική εργασία. Έχουν ξεριζωθεί πολλά αμπέλια και όσα έχουν μείνει δεν έχουν μεγάλη παραγωγικότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας το εξάγουμε. Στη διεθνή αγορά οι μεγάλες παραγωγικές χώρες είναι η Τουρκία (παράγει περίπου 250.000 τόνους σε μια κακή χρονιά) και το Ιράν (100.000 τόνους). Αυτές οι χώρες ελέγχουν και τις τιμές στην παγκόσμια αγορά».

Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα (θερμά και ξηρά καλοκαίρια καθώς και ήπιους και βροχερούς χειμώνες). Υπάρχουν, δηλαδή, οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα τα οποία καλλιεργούνται στο νησί και συγκομίζονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή ενός υγιούς αποξηραμένου προϊόντος. Το χρώμα της σταφίδας κυμαίνεται από ξανθό έως καφέ και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 %. Το βάρος κάθε σταφίδας αυτής της ποικιλίας ποικίλλει από περίπου 0,6 έως 0,3 γραμμάρια.

Η σουλτανίνα ως ποικιλία σταφυλιού απέκτησε οικονομική σημασία μετά το 1922, όταν έφτασαν στην Κρήτη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μεταφέροντας την αμπελουργική τεχνογνωσία τους.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη