Ηράκλειο: 3.000 οικογένειες στα όρια της εξαθλίωσης...


Πολύ ακριβά έχει πληρώσει η κρητική κοινωνία την 7ετή οικονομική κρίση καθώς καθημερινά φαίνεται ξεκάθαρα το αποτύπωμά της ακόμη και στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προ μηνών, είχαν προκαλέσει αίσθηση τα στοιχεία της πρακτορείου Reuters για τη φτώχεια και τους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικογένεια. Με το 25% του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργο και το 25% των παιδιών να ζει σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι γονείς αναγκάζονται να βασίζονται στους παππούδες για οικονομική βοήθεια.

Από την απόλυτη ανεξαρτησία των νέων και των νέων ζευγαριών, περάσαμε στην … αναγκαστική συγκατοίκηση για να καλύπτονται οι ανάγκες. Με κουτσουρεμένες συντάξεις ζουν πια ολόκληρες οικογένειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπάρχει μία μακρά λίστα με τα στοιχεία άνω των 1.000 οικογενειών που ζητούν βοήθεια και στηρίζονται στις δομές του ΕΚΗ για να μπορέσουν να επιβιώσουν ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους!


Η διοίκηση του ΕΚΗ με παρεμβάσεις είτε στη ΔΕΗ είτε σε τοπικούς φορείς, είτε σε συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούν να βοηθήσουν όπου παραστεί ανάγκη και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ιεράρχησης.
Οι εθελοντές προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με συνεχείς εκκλήσεις στα social media και μέσω των τοπικών δομών που λειτουργούν είτε μέσω του Δήμου είτε της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, η τάση είναι αυξητική και η εικόνα αποκαρδιωτική.

Περίπου 2.200 οικογένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάγονται στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ ωστόσο από αυτούς, περίπου οι μισοί προσφεύγουν τελικά στις υπηρεσίες του Δήμου για να παραλάβουν τρόφιμα, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ λίγα, είτε επειδή δεν έκαναν την αίτηση οι ίδιοι κι εν τέλει δεν ενδιαφέρονται, είτε επειδή απλά ντρέπονται…

Ακόμη περίπου 700 οικογένειες, με πιο χαμηλά οικονομικά κριτήρια, απευθύνονται στις υπηρεσίες του Δήμου και λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στο δημοτικό παντοπωλείο είχαμε πρόσφατα την ένταξη ακόμη 30 νέων οικογενειών. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο  λειτουργεί από το 2015 και εξυπηρετεί σε σταθερή βάση  30  δικαιούχους ανά τρίμηνο, παρέχοντάς τους δυο φορές τον μήνα τρόφιμα μακράς διάρκειας, βρεφικά είδη, είδη ατομικής υγιεινής και είδη καθαρισμού για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Επιπροσθέτως, παρέχει υπηρεσίες και στηρίζει πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  μετά από αξιολόγηση και παραπομπή από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν εξυπηρετηθεί εκτάκτως 57 οικογένειες.
Τα προϊόντα που παρέχονται, προέρχονται κυρίως από προσφορές φορέων και υπηρεσιών, συλλόγων, επιχειρήσεων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.

Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα με 325 δωρεάν γεύματα που δίδονται σε παιδιά άπορων οικογενειών

Να σημειωθεί τέλος ότι σύντομα, μέσω ΕΣΠΑ, αναμένεται να συγκροτηθεί το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου καθώς οι ανάγκες των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
ΠΗΓΗ

Σχόλια