Θερίζει το κύμα της γρίπης-το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει 50 ασθενείς στις εντατικές

Σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία και στην Κρήτη αφού ανεβαίνει σταθερά το κύμα της γρίπης, με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ
να αναφέρουν ότι πλέον η χώρα εισήλθε σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση μαζί με ένα 8χρονο παιδί συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο όσων έχουν νοσήσει βαριά λόγω της γρίπης το τελευταίο 24ωρο και ενα μωρό 9 μηνών 

 Οι μικροί ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» σε πολύ σοβαρή κατάσταση καθώς εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

 Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλευόταν ένα 4χρονο παιδί στο Ωνάσειο.

 Κατά πληροφορίες, το 8χρονο παιδί έχει υποκείμενο νόσημα, που το καθιστούσε πιο ευάλωτο στη νόσηση με γρίπη. Το μωρό δεν έχει άλλο πρόβλημα υγείας, αλλά εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης.

 Ο εργαστηριακός έλεγχος ταυτοποίησε και στα τρία παιδιά τον ιό της γρίπης τύπου Α. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν πως πρόκειται για το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) το οποίο εφέτος είναι το κυρίαρχο.

 Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα το Ινστιτούτο Παστέρ έχει ελέγξει 400 δείγματα, εκ των οποίων ήταν θετικά στους ιούς της γρίπης τα 158. Εξ αυτών τα 156 ήταν Α(Η1Ν1).

 Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν λόγω των επιπλοκών της νόσου ανέρχεται πλέον σε 13.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα 50 ασθενείς νοσηλεύονται στις Εντατικές,  θέτοντας το σύστημα υγείας σε συναγερμό για την εξάπλωση της γρίπης στην κοινότητα αλλά και για τη διαθεσιμότητα κλινών στις ΜΕΘ.

Στην Κρήτη τα νοσοκομεία είναι σε επιφυλακή, αν και κάποια Τμήματα είναι αποδεκατισμένα. 

πηγη

Σχόλια