www.CLICK4CRETE.gr






Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές, όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι.

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη ευρίσκεται στο Όρος των Αμώμων (βουνό των καθαρών) – Πεντελικόν, στην περιοχήν της Ξυλοκέριζας, στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού Όρους, στην ιδίαν θέση της από του 10ου μ.Χ. αιώνος λειτουργούσης παλαιάς ανδρώας Ιεράς Μονής Ευαγγελισμου Θεοτόκου.

Στο Πατριαρχικό Σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Νεοφύτου της 10ης Μαίου του 1611, που σήμερα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών, η Ιερά Μονή φέρεται με το όνομα Γενέσιον της Θεοτόκου, Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή, όπως ήδη από του έτους 1576 επί Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Β’ ετιμάτο, πριν μετονομασθεί αντικανονικώς και αυθαιρέτως σε Αγία Παρασκευή, υπό τινών Αλβανιτών.

Από τον 10ο μ.Χ. αιώνα στο Όρος των Αμώμων – Πεντελικόν υπήρχαν πάρα πολλά ασκητήρια, διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του βουνού.

Η Ιερά αυτή Μονή ανεσυστήθη σε γυναικεία το έτος 1945 από την αείμνηστη Καθηγουμένη και Κτιτόρισσα Μοναχή Μακαρία Δεσύπρη με το ίδιον όνομα του Γενεσίου της Θεοτόκου και το έτος 1975 μετονομάσθηκε δι’ Υπουργικής Αποφάσεως σε Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπως ήταν το αρχικό ιδρυτικό όνομά της και το οποίο αποκαλύφθηκε θαυμαστώς στην Οσιωτάτην Μητέρα Μακαρία όπως θαυματουργικώς της αποκαλύφθηκε και το Σκήνωμα του  Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού το 1950.


πηγη:fanpage.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη