www.CLICK4CRETE.gr


Το κάπνισμα περισσότερων από είκοσι τσιγάρων την ημέρα μπορεί να βλάψει την όρασή μας σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research.


Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention ) 34.3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ είναι καπνιστές και περισσότερα από 16 εκατομμύρια ήδη ζουν με μια νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα, συνήθως καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα διεξήχθη σε 71 υγιείς ενήλικες που κάπνιζαν λιγότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα και 63 που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 25-45 ετών και η όρασή τους ήταν φυσιολογική ή διορθωμένη ώστε να είναι φυσιολογική (π.χ. με επέμβαση λέιζερ).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν και διαχώριζαν διαφορετικά επίπεδα σκιάσεων και χρωμάτων ενώ ήταν καθισμένοι σε απόσταση ενάμιση μέτρου από μια οθόνη σωλήνα καθοδικών ακτίνων (CRT- Cathode Ray Tube ) όπου προβάλλονταν οπτικά ερεθίσματα, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν και παρακολουθούσαν και τους δυο οφθαλμούς των συμμετεχόντων ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη των καπνιστών όσον αφορά τον διαχωρισμό των χρωμάτων στον άξονα κόκκινου- πράσινου, αλλά και σε εκείνον του μπλε-κίτρινου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η νευροτοξική δράση των χημικών συστατικών του τσιγάρου ενδεχομένως προκαλεί απώλεια της αντίληψης και της ικανότητας διαχωρισμού των χρωμάτων. Επίσης οι βαρείς καπνιστές είχαν μειωμένη ικανότητα διαχωρισμού των χρωματικών αντιθέσεων καθώς και των χρωμάτων συγκριτικά με τους μη καπνιστές.


Η εκφύλιση και αποδυνάμωση του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου συνέπεια του καπνίσματος παίζει ρόλο στην μείωση της οπτικής ικανότητας του εγκεφάλου σύμφωνα με τον Δρ. Steven Silverstein εκ των συγγραφέων της έρευνας, διευθυντή ερευνών του Κέντρου Συμπεριφορικής Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το μακροχρόνιο κάπνισμα με τον διπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς και με την πρόκληση φλεγμονής και το θάμπωμα ή κιτρίνισμα του φακού του ματιού. Η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα πολλών τσιγάρων ή η έκθεση στα συστατικά τους επηρεάζει την οπτική αντίληψη και διάκριση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα προβλήματα οφείλονται σε βλάβες των αγγείων και των νευρώνων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αν και η έρευνα δεν παρείχε μια εξήγηση βάσει της φυσιολογίας για τα ευρήματα.
ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη