www.CLICK4CRETE.gr

προστιμο

Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού. Μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η σχετική υποδομή είναι έτοιμη και ξεκινά και θα ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία ελέγχων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Σημειώνεται ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια, δηλαδή με την εξής φορολογική κλίμακα:

-έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%

-από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και

-από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%


Εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος στην ετήσια φορολογική δήλωση ο Διαχειριστής του ακινήτου, υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

-Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

-Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.

-Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση). 

Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.  Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο "Διαχειριστής".


Ο Διαχειριστής έχει την υποχρέωση να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έκαστου φορολογικού έτους, με δυνατότητα εμπρόθεσμης τροποποίησής του μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν δεν οριστικοποιήσει τα στοιχεία μέχρι αυτή την προθεσμία, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά.

Τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.


Για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:

α. Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. 

β. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

γ. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους Διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.


Επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους Διαχειριστές.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη