www.CLICK4CRETE.gr


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4509/2017 που παρέχει την δυνατότητα της λύσης του γάμου με την διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων μέσω συμβολαιογράφου. 

Ο νόμος προβλέπει και ποινές για όσους αθετούν την συμβολαιογραφική πράξη, ως προς την διατροφή και τα παιδιά.

Ειδικότερα, κατά τις επιταγές του νόμου 4509/2017, εφόσον το ζευγάρι έχει αποφασίσει συναινετικά τη λύση του γάμου, και έχει συμφωνήσει και διευθετήσει τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους (εφόσον υπάρχουν), μπορεί μια επίσκεψη είτε του ίδιου του ζευγαριού, είτε των δικηγόρων τους στο συμβολαιογράφο να επέλθει η λύση των "αιώνιων δεσμών".


Ο νέος νόμος 4509/2017, μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι:


1) Η πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους πρέπει να δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας,

2) Η έγγραφη συμφωνία των δύο μερών για την λύση του γάμου και την ρύθμιση της επιμέλειας υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία. Η ημερομηνία του έγγραφου "τέλους" πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την πράξη,


3) Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους ή μόνο από τους δικηγόρους τους,

4) Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμιστεί με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

5) Το φινάλε ενός γάμου μπαίνει με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος και

6) Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η λύση του παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία συνοδεύεται από τη συμβολαιογραφική πράξη. Η αίτηση με την παραγγελία του εισαγγελέα συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.

Ακόμη, ο νέος νόμος προβλέπει ότι όποιος παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής "ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί την βοήθεια άλλων», τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος", ενώ, όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη