www.CLICK4CRETE.gr

Ανησυχίες για άνοδο των χρηστών και υπερβολικές δόσεις

Ανησυχία έχει προκαλέσει μία νέα τάση που θέλει αρκετούς από τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να «καπνίζουν» παράνομες ουσίες, όπως η κάνναβη, το κρακ κοκαΐνης, η έκσταση και η ηρωίνη, μέσω αυτών.


Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς της δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε ότι τα ποσοστά των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου που τροποποιούν τις συσκευές τους για να εισπνεύσουν ατμούς από απαγορευμένα ναρκωτικά, είναι αρκετά ανησυχητικά.

Η έρευνα έδειξε ότι το 39% (!) των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, παραδέχονται ότι το κάνουν για τη λήψη παράνομων ναρκωτικών ή πρώην «νόμιμων που σ' ανεβάζουν» όπως η μεφεδρόνη.
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη προειδοποίησαν ότι, μέχρι τώρα, λίγα πράγματα, είναι γνωστά σχετικά με τους κινδύνους λήψης ναρκωτικών με αυτόν τον τρόπο, αλλά ότι αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Ο Dr. Matthew Blundell, τοξικολόγος στο Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust στο Λονδίνο και οι συνάδελφοί του, δήλωσαν: «Το "άτμισμα" ψυχαναλυτικών φαρμάκων και νέων ψυχοδραστικών ουσιών θέτει σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία», ενώ συμπληρώνουν:

«Αυτή η νέα κουλτούρα θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα της χρήσης, να μειώσει την ηλικία της έναρξης της χρήσης και να οδηγήσει σε πιο προβληματική χρήση κάνναβης και άλλων "ψυχαγωγικών" ναρκωτικών μέσω των συσκευών των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Ο Dr. Blundell και οι συνάδελφοι του από το King's College του Λονδίνου, δήλωσαν ότι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να τροποποιηθούν για χρήση παράνομων ναρκωτικών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι χρήστες, συνηθίζουν να «ατμίζουν» ναρκωτικά είναι επειδή πιστεύουν ότι είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος χρήσης.


Οι ερευνητές πρόσθεσαν: 

«Αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα, τη χρήση και την αποδοχή των συσκευών, ιδιαίτερα μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών μέσω αυτής της οδού, αυξάνοντας έτσι τη συνολική έκθεση στα ναρκωτικά», ενώ καταλήγουν:

«Η ικανότητα να "ατμίζουμε" ναρκωτικά, ειδικά, κάνναβη, πιο διακριτικά και χωρίς καμία μυρωδιά - γνωστή ως "stealth vaping"- καθιστά τη χρήση ναρκωτικών, δυσκολότερη στην ανίχνευση και επομένως στην πρόληψη».

Ο Nick Hickmott, ο πρόεδρος της Young Addaction, δήλωσε ότι το «άτμισμα» ναρκωτικών ουσιών και κυρίως της κάνναβης, θα αποτελέσει, ξεκάθαρα, ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι νέοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τον καπνό λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για την υγεία, αλλά θέλουν να κάνουν χρήση κάνναβης. Ως εκ τούτου, η δημοτικότητα του ατμίσματος της κάνναβης, αυξάνεται».
ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη