www.CLICK4CRETE.gr

Σας έχει τύχει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και να ανακαλύψετε ότι δεν μπορείτε να κουνηθείτε ή να μιλήσετε; Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται υπνική παράλυση. >

Συνήθως συμβαίνει λίγο πριν αποκοιμηθούμε ή ξυπνήσουμε και συχνά συνοδεύεται από δυσκολίες στην αναπνοή.

Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από παραισθήσεις και την αίσθηση πως υπάρχει μια ξένη παρουσία στο δωμάτιο (κάποιοι έχουν δηλώσει πως αισθάνονται μια δαιμονική παρουσία να κάθεται στο στήθoς τους). Για την ακρίβεια, οι Κινέζοι ονομάζουν αυτή την εμπειρία «Gui Ya» που μεταφράζεται ως «πίεση από φάντασμα«, υποδηλώνοντας ότι κάποιο φάντασμα κάθεται πάνω στο στέρνο του θύματος και τους πιέζει μέχρι να παραλύσουν!

Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο; Μέχρι στιγμής καμία θεωρία δεν έχει αποδειχθεί. Η πιο πιθανή υποστηρίζει πως οφείλεται στο ξύπνημα του εγκεφάλου από την κατάσταση REM, ενώ το σώμα είναι ακόμη μουδιασμένο και άτονο.

Υπάρχουν όμως αναφορές ανθρώπων που το έχουν βιώσει πριν καν κοιμηθούν (πριν καν κλείσουν τα μάτια τους), οπότε μάλλον η παραπάνω θεωρία καταρρίπτεται και αυτή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν ξυπνήσετε και συνειδητοποιήσετε πως βρίσκεστε σε υπνική παράλυση, μην πανικοβληθείτε και μην προσπαθήσετε να το «σπάσετε». Το μόνο που θα πετύχετε είναι να αγχωθείτε! Απλά αποδεχτείτε το και δείτε το σαν μια ευκαιρία να δείξετε υπομονή και να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Παρακολουθήστε την αναπνοή σας: βαθιές ήρεμες εισπνοές και εκπνοές θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε. Μπορεί να σας επηρεάσει μόνο όσο εσείς του επιτρέψετε, οπότε εστιάστε στην αναπνοή και το σώμα σας, κρατώντας το μυαλό σας σε κατάσταση διαλογισμού.

Αν θέλετε να προσευχηθείτε, είναι και αυτό μια πολύ καλή πρακτική, αλλά το σημαντικό είναι να είστε ήρεμοι!

Πως να το αποτρέψετε

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλουν στην υπνική παράλυση όπως η κούραση, η έλλειψη ή τα ακανόνιστα ωράρια ύπνου, το άγχος και η υπερβολική κατανάλωση διεγεpτικών. Ακόμη και ο υπερβολικός ύπνος, ενώ η στάση του σώματός σας όταν κοιμάστε ίσως παίζει κι αυτή ρόλο.Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα ή ανάσκελα.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη