www.CLICK4CRETE.gr
koyles
Δεν έχουν τέλος οι εργασίες στο μνημείο κατατεθέν του Ηρακλείου, το οποίο πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα από το Μάρτιο του 2011, ο Κούλες παραμένει κλειστός για τις αναγκαίες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του, συνολικού ύψους 2.050.000 ευρώ.

Αντί τον Δεκέμβριο του 2015, που ήταν το χρονοδιάγραμμα, το μνημείο τελικά θα ανοίξει, εφόσον δεν προκύψουν νέα εμπόδια, τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων η οποία εξασφάλισε επιπλέον κονδύλι, ύψους 110.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

"Πραγματικά, είναι θετική αυτή η εξέλιξη, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Αρχαιολογία", δήλωσε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής ο οποίος όπως δήλωσε θα καταβάλλει προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου στους χιλιάδες επισκέπτες Κρουαζιέρας.

Όπως υποστηρίζει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, οι εργασίες στον Κούλε βρίσκονται στην τελική ευθεία, με το τελικό αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει.


Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για : (καρτα)

- Στερέωση του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά

- Πλήρη αποκατάσταση των κτιρίων δώματος για χρήση

- Πλήρη ανακατασκευή υδραυλικά, ηλεκτρικά δίκτυα, κ.α.

- Καθαρισμός Λίθινων Επιφανειών

- Μνημειακός φωτισμός εσωτερικά

- Συντήρηση μαρμάρινων λιονταριών εξωτερικά

- Ανακατασκευή στις κανονιοθυρίδες

- Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων

- Πλήρη ανακατασκευή WC

- Νέο εκδοτήριο εισιτηρίων

- Σύγχρονος εξοπλισμός

Όπως όλα δείχνουν, ο Κούλες θα ανοίξει τις Πύλες του για το κοινό, τον ερχόμενο Ιούλιο, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Σε ότι αφορά στις νέες χρήσεις στο ισόγειο του μνημείου, περιλαμβάνει : (καρτα)

- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

- Αίθουσα γλυπτών

- Διπλή αίθουσα εκθέσεων για ναυάγια

- Δυο αίθουσες μελέτης Κεραμικής

- Έκθεση οπτικού υλικού για πολιορκία Χάνδακα

Από τη πλευρά τους ξεναγοί προετοιμάζουν το έδαφος για τη προβολή και ανάδειξη του φρουρίου στους χιλιάδες επισκέπτες, σχεδιάζοντας πολιτιστικές διαδρομές στο Ηράκλειο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου.

"Για παράδειγμα, θα μπορούμε να συνδυάσουμε τον Κούλε με μια βόλτα στην παραλιακή, στο Ιστορικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και γενικά στο βόρειο μέτωπο της πόλης. Ακόμη, μπορούμε να συνδυάσουμε μια βόλτα στα ενετικά τείχη, τις πύλες και τις στοές, μετά την έγκριση του master plan των ενετικών τειχών του δήμου από το ΚΑΣ", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο είχε αφεθεί στη τύχη του για αρκετές δεκαετίες, με τα προβλήματα να επιδεινώνονται τα τελευταία 22 χρόνια.

Το μνημείο πέρασε από πολλές περιπέτειες.

Το 1993 πιστοποιήθηκε η ύπαρξη έντονων σπηλαιώσεων στα θεμέλια του μνημείου.

Χρειάστηκαν να περάσουν 13 χρόνια για τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης των σπηλαιώσεων, το Νοέμβριο του 2006 και επιπλέον άλλα 5 χρόνια για να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του.

Τον χρόνο πίσω γυρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Νίκος Αντωνακάκης, οπότε εξασφαλίστηκαν τα πρώτα κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου, επί κυβέρνησης Καραμανλή και με υπουργό Ναυτιλίας κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Αντωνακάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο το οποίο βρίσκεται στην τελική του ευθεία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να πιέσουν καταστάσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Μπεντενάκι για την ανάδειξη των μοναδικών βυζαντινών ευρημάτων.

"Οι εργασίες στο Μπεντενάκι... καρκινοβατούν, εδώ και αρκετά χρόνια. Κάτι πρέπει να γίνει", δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν στην αφαλάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στα υπόγεια του Κούλε, μέσα σε κιβώτια».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αντιδράσεις αναμένονται προσεχώς γύρω από τις εκδηλώσεις που θα μπορούν να φιλοξενούνται στο δώμα καθώς η εφορία Αρχαιοτήτων ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διατίθενται ο υπέροχος αυτός χώρος στο Φρούριο για εκδηλώσεις με ενοίκιο, αλλά για πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιεί η Αρχαιολογία σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκδήλωση για το εντυπωσιακό και ρομαντικό φεγγάρι της χρονιάς, την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο ενώ στις σκέψεις της είναι η φιλοξενία περιοδικής έκθεσης από το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Παράλληλα, γίνεται δέκτης αρκετών πολιτιστικών προτάσεων από καλλιτέχνες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στον Κούλε, προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται από τους αρμόδιους.

Και μπορεί σε αρχαιολογικούς χώρους, τα εισιτήρια να έχουν πάρει «φωτιά», όμως στον Κούλε, το εισιτήριο τουλάχιστον για φέτος θα παραμείνει στην παλιά τιμή του 2010, δηλαδή στα 2 ευρώ!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη - Φωτογραφία :Νίκος Χαλκιαδάκης = neakriti.gr
  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη