www.CLICK4CRETE.gr
Είναι η εποχή, που η κρητική φύση προσφέρει απλόχερα στους κατοίκους του νησιού μια σειρά από άγρια χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, οι αχατζίκοι,
τα αγριόπρασα, οι κουρνοπόδοι, τα μελισόχορτα, τα λαγουδόχορτα, τα μορόνια, ο αγριομαϊντανός, οι πετροφυλιές, οι κουτσουνάρες και τόσα άλλα.

Στο ευλογημένο, από τον ήλιο και την αλμύρα, χώμα της Κρήτης, στα χωράφια, στα λαγκάδια, στα βουνά, ξεπετιούνται αυτή την εποχή περισσότερα από 50 είδη άγριων χόρτων .

Τα περισσότερα προορίζονται για την κρητική παραδοσιακή κουζίνα, για το τηγάνι ή την κατσαρόλα. Είναι το περίφημο ασύγκριτο σε νοστιμιά φαγητό τσιγαριαστά ή τσιτσιριστά άγρια χόρτα, που εξέθρεψαν γενιές και γενιές, πάντα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο.

Άλλοτε με τα καλάθια, τώρα με πλαστικές σακκούλες, οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες της Κρήτης, συλλέγουν και φέρνουν στα σπίτια και στην κουζίνα τους αυτά τα άγρια χόρτα, πληθωρικά σε αρώματα και υγεία.

Τα τσιγαριαστά άγρια χόρτα, που αποκαλούνται και καλλιτσουνόχορτα, γιατί χρησιμοποιούνται και στα καλλιτσούνια, μπορούν να μαγειρευτούν μαζί και μέ λίγα κομμάτια πατάτας, κολοκυθιού, ακόμη και λουκάνικου. Κι είναι αλήθεια, ότι προσδίδουν ξεχωριστή γεύση στην πατάτα, στο κολοκύθι, στο λουκάνικο ή και στους χοχλιούς, που επίσης μαγειρεύονται με άγρια χόρτα.

Συχνά στην Κρήτη γίνεται και το παραδοσιακό σφουγγάτο με άγρια χόρτα. Αφού ψηθούν στο τηγάνι, προς το τέλος χτυπούμε τα αυγά και περιχύνουμε τα τσιαγαριαστά χόρτα. Και φυσικά γυρίζουμε το μείγμα κι από την άλλη πλευρά για καλύτερο ψήσιμο και χρώμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη