Μηλιά:Ένα χωριό χωρίς ρεύμα στα Χανιά

Μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά,σε μια πλαγιά του Κισσάμου,κρυμμένος ανάμεσα στα βουνά,βρίσκεται ένας οικισμός βγαλμένος από άλλη εποχή.Στη Μηλιά δεν υπάρχει ηλεκτρικό και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.Όχι γιατί δεν έχουν φθάσει εκεί,αλλά από επιλογή.Γιατί όσοι επιλέγουν να περάσουν λίγες ημέρες εκεί το κάνουν
για να έρθουν σε επαφή με τη φύση,για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από κοντινά ρυάκια.Η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα κτισμένο χωριό,αλλά με τρόπο τελείως παραδοσιακό και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου.
Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό,χτίζοντας στα ερείπια των παλιων αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο,παλιά έπιπλα και φύτεψαν χιλιάδες δέντρα.


Κάθε σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει 2-4 άτομα,η θέρμανση
γίνεται με ξυλόσομπες ΄και σε ορισμένα από αυτά με τζάκι,το ζεστό νερό προέρχεται από εξωτερικά καζάνια με ξύλα και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα,μονάχα κάποιες λάμπες για το βράδυ που λειτουργούν με μπαταρίες και φωτοβολταικά στοιχεία.


Το φαγητό γίνεται με βιολογικά προιόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς,το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή,το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται φίλοι.


Το Lonely Planet το κατατάσσει στα 50 μυστικές,μαγικές τοποθεσίες της Ευρόπης που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψουν κα να επισκεφθούν.

πηγή

Σχόλια